Articles

Provocarea lui Enescu

Provocarea lui Enescu

2013-08-21

O data la doi ani, Bucurestiul isi schimba ritmul. Rutina cotidiana prinde muzicalitate cu Festivalul "George Enescu". Dincolo de sarbatoare, festivalul bate cateva recorduri: este cel mai mare eveniment cultural international organizat de Romania si pentru care suntem recunoscuti pe plan extern; are o credibilitate suficient de puternica incat sa aduca la noi unele din cele mai faimoase orchestre si  artisti ai lumii;  este cel mai puternic brand cultural al Romaniei; este cel mai puternic magnet pentru turisti straini (15.000 dintre biletele individuale au fost vandute in primele trei saptamani in strainatate); este cel mai iubit eveniment cultural de la noi. 

 

 

Maternitatea ca datorie - sau ce alegem intre a fi

Maternitatea ca datorie - sau ce alegem intre a fi "super-femeie" si a nu distruge vieti?

2013-06-25

Sa fii femeie in Romania este o provocare chiar și astazi. Sunt multe "roluri" ingrate pe care societatea romaneasca le atribuie femeilor. 

Diplomația sportului

Diplomația sportului

2012-11-28

SUA, China, Marea Britanie și Rusia sunt țările care și-au adjudecat podiumul în clasamentul pe medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra. SUA și China au ocupat locurile I și respectiv II atât în clasamentul general, cât și la clasamentul pentru aur. Marea Britanie a reușit - într-o performanță care, potrivit obervatorilor, a confirmat noile politici în finanțarea sportului  - să devanseze Rusia la clasamentul pe medaliile de aur, trecând pe locul III, în timp ce la clasamentul general i-a cedat această poziție. 

 

 

Facebook sau vorbitul in public?

Facebook sau vorbitul in public?

2012-09-25

Un mesaj corect structurat și o atitudine adecvată atunci când vorbiți în public vă pot ajuta să vă câștigați audiența de partea dvs și să vă atingeți obiectivele strategice în legătură cu accesul la aceste resurse. Dar pentru aceasta este nevoie să vă învingeți teama. O astfel de victorie este posibilă și stă în puterea dvs: este un proces de învățare  prin training, exercițiu și obișnuință. Sau, ca între "prieteni", vorbitul în public nu este ca pe Facebook, dar poate fi ca mersul pe bicicletă ! 

În atenția războinicilor: idei de interes public pentru încheierea păcii

În atenția războinicilor: idei de interes public pentru încheierea păcii

2012-07-13

România post-decembristă nu a fost niciodată un model de democrație, ci mai degrabă un model de democratizare a unei foste țări totalitare, lipsite de resursele civice minimale care să-i permită o recuperare rapidă și naturală a condiției libertații. Conflicte interne în jurul unor interese, presiuni din exterior, obiective euro-atlantice asumate la nivelul societății, condiționalități, benchmark-uri, clauze de salvgardare, evaluări, proteste, proiecte ale unor oameni cu idealuri, amânări și tergiversări ale unor reforme, o violență fizică și simbolică uriașă în spațiul public, neimplicarea cetățenească - aceste elemente jalonează scenariul construcției democrației românești de până acum. Constatăm acum că nu știm deznodământul acestui scenariu, chiar dacă România este de cinci ani membru al Uniunii Europene. Spunem acest lucru nu ca să înfierăm, să intrăm într-un joc politic, sau să întărim corul bocitoarelor, ci pornind de la o evaluare.

Verbul și investitorii

Verbul și investitorii

2012-05-25

Ca piață emergentă, România anului 2012 poate fi un studiu de caz interesant. A evitat prăbușirea, dar economia ei nu s-a refăcut. Idei de relansare există, iar țara are potențial, așteptând un leadership cu viziune și un management adecvat. Instabilitatea scenei politice și apropierea alegerilor fac aproape imposibile schimbări radicale. Dar anul electoral 2012 ar putea pune România în fața unei opțiuni importante: alegerea verbului în relația cu străinii... investitorii străini.

Tăcerea dlui Rutte: de ce trebuia premierul olandez să meargă în Parlamentul European

Tăcerea dlui Rutte: de ce trebuia premierul olandez să meargă în Parlamentul European

2012-03-13

Extremismul și populismul sunt fantomele care bântuie Europa secolului XXI. Ele amăgesc cu rezolvarea problemelor cu care se confruntă bătrânul continent, subminând însuși fundamentul sistemelor democratice. Criza economică, cu tot ceea ce aduce ea mai dur pentru viața europenilor de zi cu zi - sărăcia, nesiguranța zilei de mâine, neîncrederea, suferința - creează un teren fertil pentru aceste curente, idei, discursuri și chiar inițiative, câtă vreme valorile fundamentale europene sunt uitate, ignorate sau luate în derâdere ca fiind învechite.

Ce să ne dorim de la președinția daneză a UE?

Ce să ne dorim de la președinția daneză a UE?

2012-01-12

Președinția rotativă a UE a fost preluată la 1 ianuarie 2012 de Danemarca. Este o țară mică, cu 5,6 milioane de locuitori, care nu debordează de entuziasm când vine vorba de integrarea europeană. Danezii au obținut prin referendum, în 1993, ca Danemarca să aibă un statut special în UE, tradus prin patru excepții (opt-outs) în ceea ce privește moneda Euro, politica de apărare și securitate, cetățenia europeană și justiție și afaceri interne. 

Conversație despre România

Conversație despre România

2011-07-19

România este frecvent subiect de vorbă. Între cunoscuți, în presă, la o întâlnire de afaceri, la nivel politic, la nivel înalt, în cărți, în contactul de zi cu zi cu administrația sau cu realitatea românească - despre România se vorbește. Adesea însă aceste discuții au un specific al lor: un inconfundabil gust amar.

Romi, nu țigani

Romi, nu țigani

2011-03-21

Pe 2 februarie 2011, Parlamentul European a recunoscut genocidul romilor din al doilea război mondial. Nu se știe câte victime au fost, dar conștiința noastră ar trebui să rețină suferința, umilința și degradarea pe care le-au îndurat, în masă, pe motiv de rasă, cel puțin câteva sute de mii de oameni.

Schengen, la rece

Schengen, la rece

2011-01-24

Criza Schengen este mai mult decât o comedie a erorilor în care înalți demnitari români vorbesc ce nu le permite funcția. Este o ilustrare rece a locului României în UE și a motivelor acestei situații.

Reputaţie de ţară fără brand de ţară

Reputaţie de ţară fără brand de ţară

2010-11-16

„Imaginea României în lume” este o temă permanentă în spaţiul public românesc. Nu se spun multe, deşi vorbesc mulţi: suntem victime şi ne plângem; acuzatori şi găsim vinovaţi; judecători şi decidem că suntem neisprăviţi şi o merităm; şi, eventual, experţi şi dăm soluţia: un BRAND DE ŢARĂ!

Ce nu şi-au spus Băsescu şi Sarkozy

Ce nu şi-au spus Băsescu şi Sarkozy

2010-09-21

În problema romilor iscată de încordarea electorală de la Paris, Europa a dat nu doar Franţei, ci şi României o lecţie de responsabilitate politică. Este o lecţie despre asumarea de către factorii de decizie a unor poziţii publice ferme pentru apărarea principiilor şi a valorilor fundamentale, dincolo de calculele de oportunitate şi de avertismente.

Spirala nocivă a urii împotriva romilor

Spirala nocivă a urii împotriva romilor

2010-08-24

Problema romilor nu se poate rezolva peste noapte, nici cu escavatorul, nici cu discursuri. Iar o reţetă unică este imposibilă. Deocamdată vedem doar cum ajunge să crească ura chiar în societăţi democratice, alimentată de stereotipii şi de o acţiune improprie a instituţiilor publice.

Război în Deltă?!

Război în Deltă?!

2010-08-03

Orice face România este, la nivel discursiv, rău pentru Ucraina. De ce apar mereu la graniţa româno-ucraineană „pseudo-poveşti de război“? Indiferent de putere, Kievul produce acelaşi discurs: România este Ameninţarea.